Näinhän se oli: P.Yrjön kilpi oli varastettu ja partiolaiset oli hälyytetty apuun suoraan Keskiajalle syyllistä ratkaisemaan. Älypuhelimen apu oli korvaamaton, sillä tehtävien vaikeusaste oli korkea, eikä ilman googlea tai kaverille kilauttamista ollut tarkoituskaan onnistua.
Yhdeksän ritarikuntaa ampaisi matkaan ja neljä heistä paljastivat kilven vieneen henkilöllisyyden. Kuka arvaamalla, kuka oikein päättelemällä. Väärin mennyt paljastus ei tosin ritarikuntia myöskään hetkauttanut, olihan tuliaisena kuitenkin aimo annos ritarikokemusta.
Jotta jälkipyykki olisi kirjopesun kestävää Voudin toimisto paljastaa tässä kirjoituksessa kaikkien riemuksi kaikesta huolimatta oikean päättelyketjun.
Vihje 1.
Parturi oli ensimmäinen syytön. Hän väitti lohikäärmeen veren loistavan kauniina kaavussaan. Ja syvänpunainen hänen kaapunsa olikin. Tiesithän, että tätä lohikäärmeen vereksi kutsuttua punaista sävyä saadaan esimerkiksi lohikäärmepuu nimisestä palmulajista!
Kaartilainen sen sijaan valehteli väittäessään Ritari Yrjön tappaneen useita lohikäärmeitä. Yksihän niitä vain oli. Eikä senkään nimi ollut Fafnir, kuten Ruokakomeron hoitaja ilmoitti.
Vihje 2.
Seuraavaksi testatiin epäilysten alaisten rohtotuntemusta. Olisi luullut Apteekkarin olevan oikeassa. Mutta ei. Jousimies oli tainnut joskus haavoittunutta hoitaa, koska kantoi satulalaukussaan hämähäkin seittiä ja ratamonlehtiä. Seitti hyydyttää veren ja rusennettu ratamonlehti kääreen alla estääpi tulehdusta ynnä tyrehdyttää veren juoksun.
vihje 3
Ritarilaista väittivät keskiaikaiset sankarimme seuraavaa:
YÖASTIAN TYHJENTÄJÄ: Ritarin täytyy osata ranskaa, sillä sitä puhutaan kuninkaiden hoveissa.
KÄRRYKUSKI: Ritari osaa käyttää seuraavia aseita: miekka, keihäs, varsijousi, mörssäri ja tikari.
KAARTILAINEN: Ritari ei saa riisua haarniskaansa kuin yöksi
RUOKAKOMERON HOITAJA: Ritari noudattaa kauniita pöytätapoja ja ruokailee haarukka vasemmassa, veitsi oikeassa kädessä.
Nyt kannatti uskoa asiantuntijaa eli Kaartilaista. Tiesithän, että partioihanteemme pohjaavat myös ritarilakiin?
vihje 4
SE, JOKA TULI PARTURIN LUO VILPITTÖMIN MIELIN JA TODELLISESSA VAIVASSA ON SYYTÖN
Käsityöläinen ei vielä keskiajalla permanenttia osannut pyytää. Hampaidenhoitoonkaan ei silloin vielä järin kiinnitetty valitettavasti huomiota niin kuin Ruokakomeron hoitaja olisi halunnut. Apteekkarin tuomaa puudutusainetta olisi varmaan kyllä mielellään käytetty (jos sitä olisi ollut olemassa), kun Parturi rupesi työhön. Hänhän toimi keskiajalla myös kirurgina! Kärrykuski tuli siis oikealle asialle kiusallista paisettaan puhkaisemaan.
vihje 5
Ruokakomeron hoitajan luona laitettiin keskiaikaiset pippalot pystyyn. Apteekkarin ruokapöytä oli tällä kertaa keskiaikaisin, ruisjauhoista ja vedestä tehty ja uunissa paistettu mämmi maistui pidoissa kuin pidoissa.
vihje 6
Käsityöläinen halusi kastelliin eli linnoitukseen. Yöastian hoitaja hospitaaliin eli sairaalaan. Ruokakomeron hoitaja kievariin eli keskiaikaiseen majataloon. Meidät M.O.T + ELLI johdatti oikeaan paikkaan tai ainakin naapuuriin eli Shellille :-) Ruokakomeron hoitaja todettiin syyttömäksi.
Ja miten sitten kävikään? Kaksi epäiltyä jäi jäljelle. Se kumpi valehteli enemmän osoittautui syylliseksi. Eipä olisi uskonut. Häneltä oli kuitenkin kulunut vuosikaudet aikaa ensin oppipoikana ja sitten kisällinä, jotta hän oli päässyt asemaansa mestarin arvoon. Tällaisella menettelyllä taattiin silloin ammattitaitojen siirtyminen sukupolvelta toiselle.
Vouti on tuominnut Käsityöläisen häpeään varkaudesta ja pyöveli on häpeän merkiksi katkaissut hänen kätensä (ihan oikeasti keskiajalla tehtiin niin 😳!).
Voudin toimisto kiittää partiolaisia saamastaan avusta ja ottaa yhteyttä tarvittaessa uudelleen. " Mÿnna tachton gernast spuho somen gelen Emÿna daÿda. " (eli "Minä tahdon kernaasti puhua suomen kielen, (mutta) en minä taida." (ei liity asiayhteyteen millään, mutta kun nyt alettiin faktoja jakamaan, niin lause on vanhin tunnettu suomenkielinen lause - suoraan keskiajalta. Kuinkas muutenkaan).